Maar eerst: Wat is de NAO robot?
De NAO robot is een gebruiksvriendelijke en toegankelijke robot die over verschillende sensoren beschikt. Denk aan camera’s, microfoons, aanraaksensoren en de mogelijkheid om de omgeving te observeren. Met behulp van het Robotsindezorg-platform kun je de robot op een simpele manier programmeren voor verschillende toepassingen, zoals onderwijs, zorg, onderzoek of entertainment. Dankzij de mechanische, elektronische en cognitieve vaardigheden is de NAO robot een interactief maatje voor jouw leerlingen of patiënten.
Wat kan de NAO robot betekenen voor zorginstellingen?
De NAO robot biedt verschillende mogelijkheden voor zorginstellingen en is een waardevol hulpmiddel voor het bieden van zorg op maat aan patiënten. Eén van de toepassingen is het voordoen van bewegingsoefeningen. Je kunt de robot zo programmeren dat hij verschillende oefeningen uitvoert en patiënten begeleidt bij het uitvoeren ervan. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het herstel tijdens een revalidatie.
De NAO robot kan ook worden ingezet om patiënten uit te nodigen voor sociale activiteiten, zoals spelletjes en quizzen. Op die manier versterk je niet alleen de sociale contacten van jouw patiënten, maar kun je ook de cognitieve vaardigheden stimuleren.
Verder zien we dat de robot in de zorg veelal dient als informatiebron. Patiënten worden beter geïnformeerd over hun gezondheid en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als medicijnen en voeding.
Tot slot kan deze robot ook gezelschap en geborgenheid bieden. Gesprekken voeren kan eenzaamheid verlichten bij ouderen. Doordat hij op verschillende stemcommando’s reageert, voelt het alsof de relatie persoonlijk is.
Extra functionaliteit toevoegen via apps
Wanneer je de NAO robot in bezit hebt, kun je via ons Robotsindezorg-platform, dat in 2019 is ontstaan, extra functionaliteiten toevoegen. Hier vind je namelijk kant-en-klare apps, zoals dansjes, die je heel simpel toevoegt aan de software van de NAO robot.
Het systeem werkt heel simpel, waardoor zorgmedewerkers bijvoorbeeld ook zelf een bewegingsoefening kunnen maken. We merken echter dat dit vanwege tijdsgebruik niet altijd lukt. Daarom maken wij meerdere voorbeeldapps die langer dan 15 minuten duren. Het idee is dat de zorgmedewerker gedurende 15 minuten niet aanwezig hoeft te zijn bij de robot en de ouderen. Vanaf april 2023 zijn alle features aanwezig. Denk aan de robot die praat, een filmpje laat zien, bewegingsoefeningen doet, een liedje laat horen, gaat dansen, een presentatie geeft, etc. Deze apps pas je naar eigen wens aan en zijn eenvoudig te dupliceren. Kortom, er zijn genoeg functionaliteiten aanwezig voor de NAO robot.
Wat moet de zorgmedewerker doen om de NAO robot in te zetten?
Het is voor zorgmedewerkers heel eenvoudig om de NAO robot in te zetten. Je koppelt de apps aan de robot via een marker. Dit is een soort QR-code waardoor je niet hoeft in te loggen in het platform en dus ook geen laptop nodig hebt. In theorie hoeft een zorgmedewerker het platform nooit te zien en kan hij of zij aan de slag door de volgende stappen te doorlopen:
- De zorgmedewerker plaatst de robot op tafel bij de ouderen.
- De zorgmedewerker pakt een kaartje met de marker erop en plaatst het voor de ogen van de robot.
- De NAO robot speelt de app af.
- Na afloop zet je de robot aan de oplader.
Recente en toekomstige ontwikkelingen
Wij vinden het belangrijk om de software voor de NAO robot steeds te blijven ontwikkelen. Dit doen wij samen met onze huidige zorgklanten, zoals Thebe, MijZo, Evean, Rijndam en het Reinier de Graaf ziekenhuis. Eén keer per 6 maanden komen we bij elkaar om feedback te ontvangen en aan de hand daarvan ontwikkelen we nieuwe toepassingen.
In november 2022 heeft de laatste bijeenkomst plaatsgevonden. De volgende functies kwamen tijdens deze bijeenkomst naar voren en zijn recentelijk of worden binnenkort toegevoegd aan het platform.
- Afspelen van een app zonder in te loggen
- Sneltoetsen toevoegen voor spraakveld, navigeren, volume en dansjes
- Apps die minimaal 15 minuten duren om tijd te winnen voor de zorgmedewerkers
- Algemene dansbewegingen
Training over het effectief inzetten van de NAO robot
Wanneer je de NAO robot aanschaft, geven wij een 2,5 uur durende training zodat jij precies weet hoe je de robot effectief kunt inzetten binnen jouw zorginstelling. Tijdens deze training nemen we het platform door en laten we zien hoe de NAO robot werkt. Vervolgens gaan zorgmedewerkers zelf aan de slag met praktische opdrachten en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.
De kosten
Ben je geïnteresseerd in een NAO robot en ons platform? Download dan ons prijsoverzicht. Hier vind je meer informatie over de prijs van de NAO robot en de kosten van onze jaarlijkse licentie. Wanneer je een licentie aanschaft heb je toegang tot het online platform, kun je een onbeperkt aantal zorgmedewerkers toevoegen, ontvang je software updates en extra functionele toevoegingen en heb je recht op technische support. Wil je het platform liever eerst zelf ervaren? Vraag dan een gratis demo aan.